Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣτΕ: Πράσινο φως στους πολίτες για κατάσχεση χρημάτων στις ΔΟΥ για απαιτήσεις εις βάρος του Δημοσίου


     Δικαίωμα κατάσχεσης κινητής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον τους έχει επιδικαστεί από δικαστήρια σχετική αποζημίωση έχουν οι πολίτες, υπό την προυπόθεση ωστόσο ότι δεν ανατρέπεται η εκτέλεση του προυπολογισμού.

     Η απόφαση αυτή εκδόθηκε από την αυξημένη 7μελή σύνθεση του Στ΄ τμήματος του ΣτΕ που έκρινε νόμιμη την άσκηση ένδικων μέσων από πολίτη προκειμένου να κατασχέσει από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.


     Μετα τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια ο πολίτης κοινοποίησε την δικαστική απόφαση, ωστόσο το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα ο πολίτης να κατασχέσει μέσω δικαστικού επιμελητή, το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. Ενσήμων Αθηνών.

     Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ανακοπή κατά της αναγκαστικής κατάσχεσης. Το δημόσιο πρόβαλε ότι ήταν παράνομη η κατάσχεση των εσόδων από τη διαχείριση ενσήμων, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία αφιερωμένη στην εκπλήρωση δημοσίων σκοπών (κρατικός προϋπολογισμός).

     Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ΄ 819/2015 απόφασή τους, επισημαίνουν ότι «από το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία, υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ' όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

     Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3068/2002) «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνον επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».

     Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν το σκέλος εκείνο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι δεν είναι ακατάσχετα το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των Δ.Ο.Υ., επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στο ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Το κείμενο της απόφασης ΕΔΩ