Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Και ο ΚΠολΔ , κύριε;





Με βάση τον ήδη ψηφισθέντα νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , η διαδικασία της πολιτικής δίκης θα διεξάγεται, κατ’ αρχήν, δι’ εγγράφων, και θα λαμβάνει χώρα βάσει συγκεκριμένων προθεσμιών. Τα δικόγραφα, θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και μέσα σε 130 ημέρες οι διάδικοι θα έχουν χρόνο να αντικρούσουν τα χαρτιά( ισχυρισμούς)του άλλου και να συμπληρώσουν τα δικά τους.

Με το νέο σύστημα κατάργησης του ακροατηρίου πλέον οι δικηγόροι θα δικάζουν χωρίς να είναι παρόντες , άρα ξεχνάμε εξωτερικούς συνεργάτες τραπεζών στην περιφέρεια , ξεχνάμε τον μέσο δικηγόρο, συγκεντρώνοντας το σύνολο των υποθέσεων σε μερικούς μόνο. Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και σε υπονόμευση του επαγγέλματος ως «ελεύθερου» καθώς οι διογκωμένες αυτές υποθέσεις σίγουρα δεν θα διεκπεραιώνονται με εξωτερικούς συνεργάτες αλλά με δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ως πιο "οικονομικό μέσο".

Από την άλλη εισάγεται ένα αμφιβόλου ποιότητας σύστημα παροχής δικαιοσύνης χωρίς να ξέρουμε αν μπορεί να διαφυλάξει το αυθεντικό της διαδικασίας. Παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Διασπάται η αρχή της αμεσότητας και αποψιλώνεται η αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας καθώς ο δικαστής θα βασίζεται σε μια ένορκη κατάθεση που «υπαγόρευσε» ο πιο «διαβασμένος» των διαδίκων. Στις δικασίμους δεν κοιτάμε ποιος έχει τον καλύτερο δικηγόρο αλλά αναζητούμε την ουσιαστική αλήθεια. Δεν θα μπορεί να αξιολογήσει το ήθος και την αξιοπιστία του μάρτυρα, αντιθέτως όλες οι «μαρτυρικές καταθέσεις» θα εξισώνονται. Επίσης, τα αποδεικτικά μέσα υποβαθμίζονται, ενώ ευνοείται σαφώς η ισχυρότερη πλευρά.

Για να μην αναφερθούμε στις ασφυκτικές προθεσμίες κατά το στάδιο της εκτέλεσης , όπου και πάλι καταλύονται βασικά δικαιώματα .

Όταν προτάθηκε αυτό το σύστημα για πρώτη φορά οι δικηγόροι αντέδρασαν, αυτό ήταν το θετικό. Πέρασαν σε δημοψήφισμα και καταδίκασαν τις τροποποιήσεις με 92% . Κινητοποιήθηκαν σε αποχές διάρκειας . Η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση υποσχέθηκε πως δεν θα περάσουν οι ειδεχθείς τροποποιήσεις. Παράλληλα, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας.

Όμως, η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη αμέσως με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου , δεδομένου και των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης .

Και βεβαίως μετά από 6 μήνες αυτά τα απαράδεκτα νομοθετήματα ψηφίσθηκαν εν μια νυκτί ( όπως όλα τα προαπαιτούμενα ) με τη μορφή του κατεπείγοντος με τους Δικηγορικούς Συλλόγους να μην αντιδρούν και να αναβάλουν τις συζητήσεις για τον Κώδικα για το Σεπτέμβρη. Τότε ήρθαν οι εκλογές και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση . Έχω την εντύπωση πως έχουν δρομολογηθεί και σεμινάρια για την παρουσίαση του νέου Κώδικα.

Τι έγινε συνάδελφοι ; Κουραστήκαμε; Κατανοητό .

Όπως κουραστήκαμε με την επιβολή του ΦΠΑ. Όπως κουραζόμαστε όταν αφαιρείται δικηγορική ύλη , όταν η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται όλο και πιο παράλογη , όταν οι πολίτες αδικούνται , όταν τα έξοδα ανεβαίνουν , και δίνουμε πάτημα για την δυσαρέσκεια της κοινωνίας.

Αυτό ήταν με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ; Δεν θα ανοίξει μύτη πάλι ; Πάλι; Θα πούμε και ευχαριστώ στην κυβέρνηση φαντάζομαι επειδή δεν θα τον εφαρμόσει αμέσως αλλά από το 2016 και μας άφησε χρόνο να προετοιμαστούμε.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να συρρικνώνονται έτσι ατομικά, εργατικά , επαγγελματικά δικαιώματα και εμείς απλά να μένουμε αμέτοχοι. Καιρό τώρα παραμένουμε σε ένα καβούκι το οποίο μας έχει απορροφήσει παντελώς.

Δεν ήρθε ο καιρός να αντιδράσουμε κάπως;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://analuseto.gr/