Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ενάντια στον μοντέρνο τρόπο ζωής


Με την πάροδο του χρόνου η κοινωνία τείνει να αποσαθρώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι μεγάλες ιδέες, οι αξίες και η ηθική που στο παρελθόν αποτελούσαν τα μέσα για έναν ενάρετο και ένδοξο βίο, έχουν πλέον περιθωριοποιηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις χλευάζονται καθώς ερμηνεύονται από πολλούς νέους ως παλιομοδίτικες και συντηρητικές συνήθειες που δεν έχουν χώρο στον μοντέρνο τρόπο ζωής. 


 Αυτές οι αξίες και τα ιδανικά έχουν αντικατασταθεί από τις όλο και περισσότερο αυξανόμενες υλιστικές και καταναλωτικές επιθυμίες που έφερε μαζί του, με την άνοδο του, ο καπιταλισμός.  Σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής τα πάντα πλέον περιστρέφονται γύρω από ένα και μόνο πράγμα, το χρήμα. Αυτό θεωρείται ότι είναι η κινητήριος δύναμη που μπορεί να επιφέρει στην συνέχεια υλικά αγαθά, χλιδή και ενδεχομένως και κοινωνική αναγνώριση.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω φαίνεται πως αντανακλούν μια γοητεία, η οποία προσελκύει την σημερινή νεολαία. Ήδη από τα χρόνια της εφηβείας ξεκινά μια ακόρεστη δίψα για υλικά αγαθά που πιστεύεται ότι θα επιφέρουν δημοσιότητα και κοινωνική αναγνώριση. Είναι πραγματικά αξιολύπητο να βλέπει κανείς εικόνες νέων παιδιών να στήνονται σε ουρές έξω από μαγαζιά προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο προϊόν διάσημης φίρμας, έχοντας την πεποίθηση ότι κατέχοντας ακριβά προϊόντα θα κερδίσουν την αναγνώριση και την εύνοια των συνομηλίκων τους. Μεγαλώνοντας, μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο οι καταναλωτικές ανάγκες με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ο άνθρωπος δούλος των καταναλωτικών του επιθυμιών. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον αποπροσανατολισμό του από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας αλλά και την απομάκρυνση του από την αναζήτηση του σκοπού του που θα τον οδηγούσε στην πραγματική ολοκλήρωση του.

Η εθνικιστική νεολαία έχοντας γαλουχηθεί με αξίες και ιδέες μεγαλύτερες από αυτές του καταναλωτισμού και της υλιστικής θεωρίας έχει από χρόνια απορρίψει αυτόν τον τρόπο ζωής. Για εμάς αξίες όπως η φυλή, η τιμή, η πνευματική αναζήτηση, η πατρίδα και το καθήκον μας απέναντι σε αυτή αποτελούν τον δικό μας τρόπο ζωής και η αναβίωση τους τον σκοπό μας. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε είναι δύσβατος. Ωστόσο έχοντας ως πρότυπα λαμπρές προσωπικότητες του παρελθόντος να μας δίνουν το παράδειγμα ενός ένδοξου βίου και έχοντας ο ένας τον άλλον στο πλευρό του, οδηγείται ο καθένας από εμάς στην δική του ολοκλήρωση η οποία πηγάζει από την προάσπιση όλων αυτών των αξιών. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε έναν τρόπο ζωής που θέλει τον άνθρωπο άβουλο, υπόδουλο των παθών του και εύκολα καθοδηγούμενο. Αγωνιζόμαστε εναντία σε αυτό που νέα τάξη πραγμάτων αποκαλεί «μοντέρνο τρόπο ζωής». 


Διαβάστε περισσότερα: