Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Robert Brasillach: Εκτελέστηκε από τους “δημοκράτες” γιατί... έγραφε πολύ!



Εκτελέστηκε για τις ιδέες του. Όχι για εγκλήματα πολέμου. Εκτελέστηκε για αυτά που έγραφε. Για την ευθύτητά του, για τα ιδανικά του. Για τον λόγο ότι ήτανε πιστός μέχρι τέλους. Ένας φιλόσοφος, ποιητής και συγγραφέας, ο οποίος εκτελέστηκε διότι δεν μετάνιωσε ποτέ, διότι δεν άλλαξε πλευρά. Ο Brasillach ήταν ένας εθνικιστής όπως ο Knut Hamsun, ο Marguerite Duras, ο Drieu La Rochelle. Δολοφονήθηκε από το κράτος, μετά από μια δίκη που δεν διήρκεσε σχεδόν καθόλου. Δολοφονήθηκε διότι κάποιοι αριστεροί διανοούμενοι όπως η Beauvoir, δήλωσαν ότι κάποια γραπτά είναι χειρότερα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Ο Brasillach, δεν είχε κλέψει, δεν είχε σκοτώσει δεν είχε σχέση με σκάνδαλα. Απλά έγραφε και έγραφε πολύ. Ήταν φανατικός αντισιωνιστής όπως ο Simenon και ο Céline. Δεν δέχθηκε να δραπετεύσει στο εξωτερικό όταν οι «καλοί» σύμμαχοί αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία. Παραδόθηκε στην νέα Γαλλική κυβέρνηση, μόνο όταν συνέλαβαν τον κουνιάδο του, τον πατριό του και την μητέρα του. Με προδοσία. Η μητέρα του αφέθηκε ελεύθερη όταν ο γιος παραδόθηκε!

Φυλακίστηκε, δικάσθηκε από την Γκωλική κυβέρνηση και εκτελέσθηκε με την κατηγορία της συνεργασίας με τους Γερμανούς. Υπήρξαν όμως και φωνές, αν και αντίθετες ιδεολογικά, που προσπάθησαν να τον σώσουν αφού έβλεπαν την μεγάλη αδικία...

Τιμή σε ένα ακόμη θύμα της δημοκρατίας τους, σε ένα θύμα των ελευθερωτών και των συμμάχων τους, που με κάθε τρόπο εξαφάνισαν κάθε αντίσταση από την Ευρώπη για να την φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Ο μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος Albert Camus, έχει κάνει μια δήλωση που τα λέει όλα:

«Αν ο Brasillach ζούσε σήμερα, θα μπορούσαμε να τον κρίνουμε. Αντιθέτως τώρα είναι αυτός που κρίνει εμάς»

Μποβιάτσος Κωνσταντίνος


Διαβάστε περισσότερα: